Dordrecht: de legende van de heilige Sura


In Dordrecht is de Grote of Onze-Lieve-Vrouwenkerk gebouwd bij de bron van Heilige Sura. Stichtingslegendes met bronnen of bomen waarin Maria verschijnt komen vaker voor. Ik vind ze terug in Sint Hubert en 'l Hommal. In Sint Hubert wordt de kerk gebouwd op de plaats waar een een dame met haar gezelschap besluit om uit te rusten bij een fontein. Bij 'l Hommal heeft in vroegere tijden een boom gestaan, met een Maria beeld erin. Het is het terugkerende thema van de boom en het kapelletje...

De legende van de heilige Sura

In Dordrecht is de Grote of Onze-Lieve-Vrouwenkerk gebouwd bij de bron van de Heilige Sura. De stichtingslegende is op een muur bij het orgel afgebeeld. 
Vroom als ze was ging Sura dagelijks bidden bij een Mariabeeldje, dat in een boom aan de oever van het riviertje de Thuredrecht hing. 
Van een engel krijgt ze de opdracht om een kerk te laten bouwen ter ere van de Maagd Maria. Elke dag vindt ze drie muntstukken in haar buidel om drie werklieden te kunnen betalen. Omdat deze denken dat ze erg rijk is, wordt ze vermoord. 
Sura herleeft en op de plaats van haar opstanding ontstaat er een bron, die later geneeskrachtig blijkt te zijn. Over de bron wordt een kapelletje gebouwd, waarvan de fundering in de bestrating is teruggebracht. Gelukkig werd ik bij mijn zoektocht geholpen door een erg aardige gids, die me wees waar ik de muurschildering en het beeld op de kerkbank kon vinden. Want een beetje verstopt is die schildering wel :-).


Afbeelding van de stichtingslegende van de Grote Kerk in Dordrecht


Verhaal van de de bouw van de kerk


Dichtgemetselde deur naar het kapelletje


Heilige Sura op de hoek van de Noorderkerkbank.



In de fundering zijn de contouren van het kapelletje aangebracht

Aan het eind van ons bezoek vraag ik bij de informatiebalie om een brochure of boekje over de Heilige Sura. De dame kijkt me net niet verontwaardigd aan. Nee, dat is er niet. Misschien ook een beetje dom om ernaar te vragen. Loop ik door zo'n prachtige, oude kerk en vraag ik om informatie over een niet erkende Heilige. Een attente medewerkster schiet me te hulp en tovert een kaart met afbeelding en verhaal tevoorschijn. Heb ik toch wat om mee naar huis te nemen :-).

Metseltekens als bescherming

Op de foto zie je aan de rechterkant een metselteken.  Het is een beschermend symbool. 
Aan de noordzijde van de kerk zijn er meer te vinden, evenals op de toren.


Zandlopermotief  en Maalkruis


Ruitvorm en een voor mij onbekende figuur op de steunbeer

Tot slot nog twee zeemeerminnen

Aan de Wolweverskade staat op nummer 21 het 'Huis de Meerminnen'.  Altijd leuk 😉.









Bronnen over de grens

Op de plaats van de basiliek in het Belgische stadje St. Hubert stond eerder een abdij. En nog eerder is er in de verhalen sprake van een bos met een fontein. Er bestaat een wonderlijk verhaal om de bouw van deze abdij te verklaren. 
Een dame die met haar gezelschap op weg naar huis is, onderbreekt de reis om uit te rusten bij een fontein in het Ardense bos. Daar komt een bericht uit de hemel vallen met de boodschap dat er een abdij op deze plaats gevestigd moet worden
Bij de fontein werd dus op grond van een hemelse aanwijzing een abdij gesticht, en op de fundamenten ervan is later de basiliek van St. Hubert gebouwd. Die fontein is er nog steeds en werd eeuwenlang door de monniken onderhouden.  


Hubertusfontein op de Place de l'Abbaye


De Onze-Lieve-Vrouwkapel van l'Hommal is een belangrijke bedevaartsplaats. Hier bevindt zich een miraculeuse bron voor de ogen. Het is wat zoeken voor we het gevonden hebben, maar een-klein-kruisje-dat-we-net-niet-over-het-hoofd-zien wijst ons uiteindelijk de weg. 
Het kapelletje is dag dat we er zijn gesloten, maar aan de voorkant vinden we bankjes en de bron is toegankelijk. 
Het informatiebord geeft verrassende informatie. Op deze plaats heeft in vroegere tijden een boom gestaan, met een Maria beeld erin. De mensen bezochten de plaats om haar te vereren. 
Het informatiebord vermeldt verder dat de boom is omgevallen en dat er daarom een kapel op de plaats van de boom is gebouwd. 
Een bijzondere plek dus, met het bekende thema van de boom en het kapelletje (zie gerelateerde blogs). Bij dat omvallen heb ik mijn vraagtekens, al is het is natuurlijk niet onmogelijk. Het ziet er naar uit de de plek gekerstend is. Gesloten of niet, het kapelletje was alleen om het verhaal al een bezoek waard.



De Onze-Lieve-Vrouwkapel te l'Hommal


Op de plek van de kapel heeft ooit een boom met een Mariabeeld gestaan
Zou het een eik of een linde geweest zijn?


Nadat de boom is omgevallen is er op deze plek een kapelletje geplaatst


Links van de kapel vinden we de geneeskrachtige bron







Adres

Onze-Lieve-Vrouwekerk: Lange Geldersekade 2, 3311 CJ Dordrecht
Kapel 'l Hommal: Le village de Bras et pélerinage de la chapelle de L'Hommal, 6800 Bras-Haut
Fontein Sint Hubert: Place de l'Abbaye


Gerelateerde blogs



Bronnen

Brochure VVV Sint Hubert p. 18, 20

Websites

Website informatie heilige Sura
Sura van Dordrecht, Sint Surakapel
Schildering legende aangebracht door Herman A. van Duinen in 1992.

Reacties

Een reactie posten