Den Hout: toch geeft de eik zijn geheim niet prijs

Als we wakker worden schijnt de zon en eensgezind gooien we onze plannen om. We zoeken een reden voor een uitje en vinden in een van mijn boeken  een beschrijving van de Heilige Eik in den Hout. De betreffende eik kan bogen op een hoge leeftijd en staat er in 1989 al meer dan 750 jaar. Bewijs voor zijn ouderdom is zijn vermelding op oude kaarten. Hij vraagt in één oogopslag je aandacht door zijn vorm en zijn uitstralende energie...

De avonturen van de eik

De eik heeft al heel wat avonturen achter de rug. Hij heeft een holle stam overgehouden aan een blikseminslag, waarbij hij zijn top verloor. Na het afknappen ervan is er een nieuwe loot ontsprongen die uitgegroeid is tot een volle kruin. Tevergeefs werd de eik een handje geholpen om dood te gaan door een mesthoop op zijn wortels te deponeren. Hij doorstond de gevolgen van een vreugdevuur in zijn holle stam. 

Volksverhalen

Zijn ongewoon lange bestaan heeft geleid tot volksverhalen. Er wordt verteld dat er een kluizenaar heeft gewoond in de holle stam. Je kon zelfs het gat nog zien waar hij zijn ham geeft gehangen. Kijk, en dat van die ham, dat zal er wel bijgekomen zijn in de loop der tijden. Maar is de verwijzing naar de kluizenaar misschien een echo uit een ver verleden? Stond de eik in zijn oerbegin op een stille en afgelegen plaats? Betekent den Hout 'hoog opgaand bos' met forse, hoge bomen of stond hij op een open plek in het bos waar de kluizenaar zich terug kon trekken? 

Vraagtekens

Werd er onder de boom in een ver verleden rechtgesproken? Klopt de waarneming dat de plek rond de eik afgebakend was door een cirkel van keien?  Werd hij op de gebruikelijke manier gekerstend door er een Mariabeeld aan te verbinden? Hoe dan ook, we zullen het niet kunnen achterhalen. 
Ondertussen staat de eik regelmatig in de belangstelling en wordt vereerd door belangstellenden. Toch geeft hij zijn geheim niet prijs. Zou hij genieten van al die verhalen? De energie die hij uitstraalt is duidelijk voelbaar. En 's zomers staat zijn kruin vol in blad. Ik wens hem nog een lang en gezond leven :-).



 Heilige Eik op de splitsing van de Vrachelsestraat  / Achterstraat  (Den Hout, gemeente Oosterhout).


De vermelding van zijn ouderdom



Waar komt dat verhaal van die kluizenaar vandaan?


De nieuwe knoppen zijn al zichtbaar


Stond die eik eerst helemaal alleen in het wijde veld?


Beschadigd, maar niet klein te krijgen


En zoals altijd: mooie en wonderlijke vormen in de (overgebleven) stam

Eiken kunnen eeuwen oud worden


Gogh en Magogh in Glastonbury 1988 




Koningseik Denemarken 1992



Meer informatie over andere oeroude eiken vind je in mijn blog over de Eik en de Plantmaan.



Adres

Achterstraat, 4911 BJ Den Hout

Gerelateerde blogs


Bronnen

Leylijnen en leycentra in de Lage Landen - Wigholt Vleer
Beschreven in de St. Geertruijdtbronne  uit 1928 door J.Sinninghe en opgenomen in het Noord-Brabantsch Sagenboek in 1933 (Nederlandse Volksverhalenbank).
Blad Heemkundekring de heerlijkheid Oosterhout: 1987 no.blz 929 en 930. 
Op Google Earth (zijgevel Vrachelsestraat 56) kun je de boom met vol blad zien.




Reacties

Een reactie posten