Astrologische elementen in de kathedraal van Chartres (2)

Nog meer astrologische elementen in de kathedraal van Chartres? Verbaasd lees ik over de engelen van de astrologie op internet. Ze zijn te vinden op het middenportaal van de Westgevel, op de binnenste boog rechts en links van de Christusfiguur. Gemist en zelfs geen idee dat ze er waren. We bezochten Chartres opnieuw een paar dagen in de herfstvakantie...

De dierenriemtekens Tweelingen en Vissen

Allereerst gingen we op zoek naar de afbeeldingen van de dierenriemtekens Tweelingen en Vissen, die niet bij de andere tekens gevoegd waren, maar een plaatsje hadden gekregen in het rechterportaal van de Westgevel. We hadden ze de vorige keer dat we de kathedraal bezochten gemist. Wat je niet weet zie je niet altijd...


Tweelingen en Vissen gevonden :-) De vis ligt onderaan.
Zie Astrologische elementen in de kathedraal van Chartres (1) (gerelateerde blogs).

De Engelen van de Astrologie

Een van de engelen van de astrologie  links voor de kijker op de binnenboog van het middenportaal. In haar hand houdt ze een astrolabium, waarmee ze de hoeken tussen de planeten of sterren kan meten.


Engel met astrolabium

Middenportaal met de vier evangelisten

In het middenportaal staat de figuur van Christus te midden van de vier evangelisten, afgebeeld als mens (Mattheus), adelaar (Johannes), Leeuw (Marcus) en Stier (Lucas).


Middenportaal met de vier evangelisten


Mens (Waterman), Adelaar (Schorpioen), Leeuw en Stier zijn de vaste tekens van de dierenriem

Rechterportaal

In het rechterportaal (als je voor de kathedraal staat) is de Vrouwe van de astronomie te vinden. Zij is een van de voorstellingen van de zeven vrije kunsten die aan de School van Chartres werden onderwezen. Ze kijkt een beetje omhoog en heeft waarschijnlijk ook een astrolabium in haar hand gehad. Ze is als derde van boven in de buitenste boog afgebeeld en valt net buiten de foto. 
Vraag me niet waarom ik er geen foto van heb, geen idee! Waarschijnlijk gefocust op de zittende Maria met het kind...



Zonnewende

Op 21 juni schijnt de zon door een gaatje in het raam op de spijker in deze vloertegel.


In de kathedraal zelf is bij het Zuidertransept een vloertegel gemerkt met een ijzeren knop.  


Op midzomer valt een lichtstraal precies op dit punt

De Astrologische klok


Tot slot nog de astrologische klok: Jan Wicherink legt een relatie met de Galactische Conjunctie die plaats vindt tussen 1978 en 2017.


De foto van zijn website (hierboven gekopieerd) laat de klok zien met de wijzers in de vorm van een vissenblaas. Dezelfde vorm vinden we terug rond de figuur van Christus in het middenportaal. 


De klok in augustus 2013 (eigen foto)


En nog niet zover vooruit in oktober 2013 (eigen foto)
Tot slot

Bij Michael Ladwein (Chartres Complete gids voor de kathedraal) lees ik dat de datum van inwijding van de kathedraal van Fulbertus figuratief is vastgelegd. Symbolen van dit moment staan op een kapiteel aan de rechteringang van de noordertoren afgebeeld. 
De Maagd met drie aren en een kentaur (als symbool voor Boogschutter) zijn zeker herkenbaar. De tekst staat op blz. 21 en de afbeelding op blz. 22. 
Over hetzelfde kapiteel schrijft W.F. Veltman (Het geheim van Chartres) op blz. 117:  'Op het kapiteel van de rechter binnenzuil staat een jonkvrouw met drie aren in de hand, die van links door een duivel, van rechts door een centaur bedreigd wordt'. Hij ziet in de figuur van de vrouw de Griekse Godin Kore of Persephone, maar noemt dat Gottfried Richter (Chartres) een astrologische verklaring ervoor geeft.



Adres

16 Cloître Notre Dame, 28000 Chartres, Frankrijk

Gerelateerde blogs


Websites

Uitbeelding wijding kathedraal fulbert chartres: De constellatie van de planeten en sterrenbeelden
Als deze link niet meer werkt kun je de betreffende informatie vinden door bij Google de sleutelwoorden michael ladwein wijding kathedraal fulbert chartres in te tikken.