maandag 21 januari 2013

De tempel van Dendera: ImpressieTijdens een groepsreis met haar bezochten we de tempel van Dendera voor het eerst. We maakten een reis langs de Nijl waarbij we de voor ons belangrijkste tempels bezichtigden. De tempel van Dendera stond hoog op mijn verlanglijstje en was het bezoek meer dan waard. De meningen over de ouderdom van de tempel lopen uiteen. De eerste tempel zou gebouwd zijn door de volgelingen van Horus (volgens inscripties op de huidige tempel). Kuhfu zou een tempel op de fundamenten daarvan gebouwd hebben en de huidige tempel stamt uit de tijd van de Ptolemeeën (Cleopatra Vll, 50 BC).  De tempel is gewijd aan de godin Hathor en de zuilen dragen haar beeltenis. Helaas zijn er veel beschadigingen aangebracht in de gezichten.


Pilaren met het hoofd van de godin Hathor

In de tempel bevinden zich twee afbeeldingen van de dierenriem: een rechte (beneden) en een ronde (in een kapel op het dak van de tempel). Vanaf de begane grond heb je toegang tot een kleine kapel, waar op het plafond de beeltenis van de godin Nut te zien is. Zij baart de zon die het hoofd van de godin Hathor beschijnt. Beneden is tevens de toegang tot de onderaardse crypten. Voor een filmpje hierover klik hierToegang tot de kapel vanaf de begane grond


De Godin Nut baart de Zon, die het hoofd van de Godin Hathor beschijnt

De ronde dierenriem is te vinden in een kapel op het dak, waar de mysteriën van Osiris zijn afgebeeld. De dierenriem die er hangt is een kopie. Het origineel is door Napoleon meegenomen naar Frankrijk en hangt in het Louvre. Een foto van de ronde zodiak vind je hier. Ook deze dierenriem roept raadselen op en er is veel speurwerk gedaan om de tekeningen te decoderen. Hierover vertel ik meer in een volgende blog. Aan de andere kant van het dak vind je een kapel van waaruit je de hemel kon bestuderen.


De kapel van waaruit je de hemel kon bestuderen


Sterren kijken


Uitzicht vanaf het dak van de tempel.


Vanaf het dak is het heilige meer goed te zien


Aan de rand van het heilige meer