Schuddebeurs: bos met een legende

Schuddebeurs ligt op een steenworp afstand van Zierikzee. Heeft hier in een ver verleden een heiligdom van de godin Circe gestaan? Naar zo'n plek wil ik wel toe, alleen al om het verhaal dat erover verteld wordt....  


Het bos bij Schuddebeurs

Herkomst van de naam

Schuddebeurs ligt op een paar kilometer afstand van Zierikzee en ik las er over in het boek 'Het Zonnejaar' van Mellie Uyldert. Op bladzijde 142 en 143 legt ze een verbinding tussen de godin Tsiertse (Circe), waarvan de stadsnaam Zierik-Zee afkomstig zou zijn met de plek waar nu het bos is. 
De schrijfster ontleent deze informatie mede aan twee Belgische schrijvers: De Grave en Cailleux, die op hun beurt geciteerd worden door Ernst Gideon. Zij verplaatsen het verhaal van de Odyssee naar West Europa en laten de held landen op de grens tussen Schouwen en Duiveland, toen nog gescheiden door een kreek, de Gouwe. 

De legende

Kort samengevat vertelt de legende dat Odysseus en zijn mannen kennis maken met de godin Circe, waarna de mannen door haar in zwijnen worden veranderd. Odysseus zelf ontkomt aan dit lot en aan het eind van het verhaal krijgen de mannen hun menselijke gedaante weer terug. Dit gaat gepaard met een geweldige kracht, waardoor het eiland met de eilanden die in de buurt liggen ervan schudden. Vandaar de naam Schuddebeurs. Ook de naam Beveland zou hieraan ten gronde liggen. 
De naam Schuddebeurs wordt door anderen verklaard door de tolheffing, die in vroegere tijden plaatsvond (met je beurs schudden). Ik vond een foto van het tolhuisje op de website van oude ansichten.

Het Klooster Sion

In Schuddebeurs heeft het klooster Sion gestaan (1434). Het behoorde toe aan de Kartuizer monniken. Op een luchtfoto zijn de  omtrek en de resten ervan te herkennen. 'Op de grond is er niets meer van te zien, maar waar het echt lag is vanuit de de lucht erg goed te zien: achter een huis aan de Kloosterweg te Schuddebeurs. De vertrekken, waar ooit de Kartuizer monniken zaten, staan afgetekend in de gerst'.
Een foto ervan is te vinden op de site van Joop van Hout. De weg rond het dorp heet dus niet voor niets Kloosterweg. 
Op de kruising met de Heesterlustweg staat de boerderij Zorgvliet. Resten van het klooster zijn daar gevonden tijdens het bewerken van het land. Dit zou betekenen dat het oude klooster in het kleine stukje bos aan de oostkant gezocht moet worden. Of om preciezer te zijn, aan de grens daarvan.

De tempel van de godin

In het boek wordt vermeld dat het klooster gebouwd is op veel oudere fundamenten van cyclopische bouw. Op die plek heeft het heiligdom van de godin dus eens gestaan te midden van eiken, zoals bij de Kelten gebruikelijk was. Het paleis van de godin was van alle kanten zichtbaar. Schuddebeurs ligt vlakbij de tempel die er ooit stond. Ik citeer: 'Er is daar een bebost heuveltje en een veldje, waar een bijzondere sfeer voelbaar is, zoals wij zelf enige jaren geleden voelden'. Kijk, en naar zo'n plek wil ik wel toe, alleen al om het verhaal dat erover verteld wordt. 

Een aantal dingen zijn zeker waar. De energie van het grotere bos is verstild. Dat het nou echt op een heuveltje ligt kan ik niet zeggen, maar het ligt er wel van alle kanten zichtbaar vanuit de vlakke polder. Het kleine stukje bos aan de oostelijke rand voelt anders aan. Een heuvelachtig terrein van een verdwenen buitenplaats is hier bewaard gebleven. 
Ook dit zal hét heuveltje waar ik  naar zoek  niet zijn. Omdat ik boeken van de aangehaalde schrijvers: De Grave, Cailleux, en Gideon zelf niet gelezen heb kan ik daar geen oordeel over vellen. Maar samen met het verhaal en de voelbare energie is het voor mij een plek waar ik zeker vaker heen zal gaan. Want met of zonder verhaal: het is een bijzondere plek.



In het bos is een verstillende energie voelbaar






Adres

Ingang grotere gebied: naast Buitenplaats Mon Plaisir: Donkereweg 72, Schuddebeurs, bij Zierikzee. De buitenplaats zelf is privé eigendom en niet toegankelijk voor publiek.





Routebeschrijving

Schuddebeurs is bereikbaar vanaf de rotonde in Zierikzee,ga  rechts de (Lange) Blokweg op. Bij ANWB bord Schuddebeurs , linksaf Sint Joostweg inslaan. Rechtsaf Donkere weg op, Parkeerplaats links naast  Mon Plaisir 

Ingang kleinere gebied: Rijd terug over de Donkere weg en ga bij de 'driehoek' (zie kaart) linksaf de Heesterlustweg op. Kort daarna is rechts de ingang naar dit natuurgebied. 

Bronnen

Het Zonnejaar - van Mellie Uyldert. P. 142, 143
Schrijver waarnaar verwezen wordt: Ernst Gideon - Homerus, zanger der Kelten 

Websites

https://www.vvvzeeland.nl/nl/schuddebeurs-oid101092/
http://defotograaf.eu/blog/klooster-sion-noordgouweschuddebeurs-na-eeuwen-weer-zichtbaar/